You're Javascript is disabled. Please enable it!

Dwangstoornis en seks

Een dwangstoornis kan voor seksuele problemen zorgen.

Soms veroorzaakt een dwangstoornis seksuele problemen

IS_197.jpgAngst en dwang kunnen bij het vrijen behoorlijke spelbrekers zijn. Dat is gelukkig lang niet altijd zo, maar toch lijkt het dat mensen met een dwangstoornis vaker seksuele problemen hebben dan anderen.

Relatieproblemen

Problemen met het vrijen zijn op zich al vervelend, maar ze kunnen een nog vervelender gevolg hebben: relatieproblemen. Seks heeft immers niet alleen te maken met geslachtsgemeenschap. Het gaat ook om tederheid en intimiteit, romantiek, je dichtbij een ander voelen, liefde, ontlading, ontspanning, plezier... Minder of geen seks betekent dus niet alleen minder of niet meer vrijen, maar ook minder momenten van tederheid, intimiteit, enzovoort. Het is dan alsof er meer afstand tussen u en uw partner ontstaat, alsof de vertrouwdheid verdwijnt.

“Ik had het toen niet zo in de gaten, maar achteraf zie ik duidelijk dat we al langere tijd uit elkaar groeiden. We gingen steeds meer onze eigen gang, deden onze eigen dingen. Vrijen deden we steeds minder, vaak een beetje plichtmatig. Dat heel vertrouwde tussen ons was weg...”

Waarom ontstaan er problemen?

Er zijn verschillende redenen voor het ontstaan van seksuele problemen. De dwangstoornis zélf kan een probleem zijn. Mensen met seksuele obsessies kunnen seks zo ‘gevaarlijk’ vinden, dat ze er liefst ver van blijven.

Dit kan heel sluipend gaan. Het is waarschijnlijk niet zo dat u op een dag denkt: ik wil niet meer vrijen omdat ik mijzelf niet meer vertrouw met die slechte gedachten van me... In plaats daarvan heeft u ‘gewoon’ niet meer zo’n zin of raakt u ‘gewoon’ niet meer zo opgewonden, zonder dat u precies weet waarom dat zo is.

Stress en spanning

Mensen met een dwangstoornis zijn eigenlijk altijd gestresst, dus gespannen. Stress en seks gaan meestal niet goed samen: om van seks te kunnen genieten hebben de meeste mensen ontspanning nodig. Daar komt nog bij dat stress erg uitputtend is: veel mensen met een dwangstoornis zijn vaak erg moe. Ook moeheid kan u de lust om te vrijen benemen.

Net zoals bij smetvrees is het niet zo dat u denkt: ik ben zo gespannen, laat het vrijen maar zitten... Veel mensen hebben helemaal niet door dat ze zo gespannen zijn. En ook hier is het waarschijnlijk zo dat denkt dat u ‘gewoon’ geen zin heeft om te vrijen of ‘gewoon’ niet opgewonden raakt.

Depressie

Nogal wat mensen met een dwangstoornis hebben ook last van depressieve gevoelens. Een depressie wil zeggen dat u langere tijd - meer dan twee weken - ongewoon somber bent en eigenlijk nergens plezier aan beleeft. Alles is grijs of zelfs zwart. De dingen waar u vroeger plezier aan beleefde, laten u nu onverschillig. Ze kunnen zelfs gaan tegenstaan. Dit geldt ook voor seks: veel mensen met een depressie hebben niet of nauwelijks zin in seks.

“Seks, daar zag ik de lol niet meer van in. Een hoop gedoe voor niks. Veel te vermoeiend. Ik vond het ook een idioot gezicht. In een film ziet het er altijd heel mooi uit, maar in werkelijkheid is het een hopeloze klauterpartij, rare gezichten trekken en per ongeluk de lamp omstoten... Nee, voor mij hoefde dat echt niet meer...”

De medicijnen

Sommige medicijnen kunnen seksuele problemen als bijwerking hebben. Bij seksuele klachten kan het bij mannen en vrouwen gaan om een verminderd seksueel verlangen, het niet meer kunnen bereiken van een orgasme of een vertraagd orgasme. Er kunnen ook stoornissen zijn in de opwindingsfase. Mannen kunnen erectieproblemen krijgen, vrouwen kunnen problemen hebben met het vochtig worden van de vagina. Dit geldt bijvoorbeeld voor bepaalde antidepressiva.

Seksuele problemen kunnen veel oorzaken hebben

Problemen bij het vrijen kunnen ook te maken hebben met uw relatie. Als u bent uitgekeken op uw partner - of omgekeerd - zullen de vonken er in bed ook niet meer afspatten. Verder zijn er verschillende lichamelijke ziekten die seksuele problemen kunnen veroorzaken. Trek dus niet te snel de conclusie dat uw dwang spelbreker is, maar probeer eerlijk na te gaan wat er aan de hand kan zijn.

Is er echt een probleem?

Seksualiteit is voor veel mensen belangrijk. Als het vrijen niet meer gaat zoals u gewend was, kunt u al snel denken dat u een groot probleem heeft. Toch blijkt in de praktijk dat een seksueel probleem misschien niet zo groot is als u denkt. Soms blijkt er zelfs helemaal geen probleem te zijn.

Een klacht die veel voorkomt is dat mensen minder of geen behoefte aan seks hebben. Minder wil zeggen: minder dan u en uw partner gewend waren. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn. Het kan best zijn dat uw partner het helemaal niet erg vindt om een tijdje minder vaak of zelfs helemaal niet meer te vrijen.

Maar: laat problemen niet op hun beloop

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen problemen kúnnen zijn. Als er echt problemen zijn is het aan te raden actief naar een oplossing te zoeken. Het vervelende van seksuele problemen is dat ze hardnekkiger worden naarmate ze langer bestaan. Van het een kan gemakkelijk het ander komen: u voelt zich steeds onzekerder over seks, u gaat er over piekeren, u gaat zich schuldig voelen en er ontstaan spanningen met uw partner. Laat problemen dus niet op hun beloop.